Drożdżowy wulkan. Muffinka z drożdżowej piany.
Przygotuj: suszone drożdże, małą szeroką szklankę, wodę utlenioną, bardzo ciepłą wodę, płyn do naczyń, barwnik.
Wykonanie: Do szklanki wlej wodę utlenioną (na wysokość około 1 cm). Wsyp barwnik spożywczy. Dodaj łyżeczkę płynu do naczyń i zamieszaj. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie (woda nie może być wrząca!) i wlej do szklanki z wodą utlenioną i płynem. Obserwuj powstającą pianę.
Uwaga: Reakcja nie zachodzi tak szybko jak przy połączeniu octu i sody oczyszczonej. Otrzymujemy gęstą i trwałą pianę. Reakcję można przyspieszyć przy użyciu 6% lub 10% nadtlenku wodoru.
Wiedza: Drożdże jako katalizator pozwalają rozłożyć nadtlenek wodoru (wodę utlenioną) w wyniku czego powstaje piana wypełniona tlenem.