Przepis na bańki mydlane z gumą guar

imag0650Przepis ten znaleźliśmy w internecie

Potrzeba (do zrobienia koncentratu): Guma guar (6,5 g), pojemnik minimum 1 L, denaturat (ok. 50 ml) , proszek do pieczenia (9 g), woda (800 ml), płyn do naczyń (200ml; najlepsze efekty mamy z Fairy)

Wykonanie (koncentratu) : Do pojemnika wsyp gumę guar i wymieszaj ją z denaturatem. Ważne by guma się rozpuściła w całości. Dolej 700 ml wody i wymieszaj wszystko dokładnie. W oddzielnym kubku zmieszaj powoli 100 ml wody z proszkiem do pieczenia. Uwaga będzie „się burzyć” więc wsypuj powoli proszek małymi porcjami. Wlej zawartość kubeczka do pojemnika i dolej płyn do naczyń. Wymieszaj bardzo delikatnie by nie utworzyło się za dużo piany.

Potrzeba (do zrobienia właściwego płynu): miedniczka lub butla, woda, płyn do naczyń

Wykonanie (płynu do robienia baniek): Do miedniczki wlewamy 3950 ml zimnej wody i 150 ml płynu do naczyń. Mieszamy i dodajemy powoli koncentrat, który zrobiliśmy wcześniej

Uważaj by nie powstało za dużo piany.

Gumę guar można kupić w sklepie i na działach z ekologiczną żywnością.